1 av 2
Brant terräng att jobba i, under insatserna på Kebnekaise, efter Herculeskraschen, där fem personer omkom. Arkivfoto: Försvarsmakten
2 av 2
Städandet på Kebnekaise, efter flygplanshaveriet, pågick under lång tid. Arkivfoto: Försvarsmakten.

Flera misstag orsakade Herculeskraschen på Kebnekaise

Bristande vägledning från flygledningen i Kiruna i kombination med felbedömningar av flygplansbesättningen var några orsaker till att ett norskt Herculesplan kraschade i Kebnekaiseområdet förra året.

Den slutsatsen dras i Haverikommissionens hemligstämplade rapport, skriver Norrbottens-Kuriren.

Enligt haverirapporten arbetade besättningen och flygledningen med de kunskaper de hade. Men planets instrument gick att misstolka och kritik riktas både mot Norska Luftförsvaret och Luftfartsverket i Sverige, skriver tidningen.

"Det är dessa svagheter och inte enskilda individers misstag som bedöms vara grundorsaken till olyckan", skriver Haverikommissionen.

Agne Widholm som lett Haverikommissionens undersökning av olyckan vill inte kommentera uppgifterna med hänvisning till att rapporten är sekretessbelagd.

Fem personer omkom vid kraschen den 15 mars i samband med en internationell militärövning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".