SAMETINGET JOKKMOKK

Håkan Jonsson blir Sametingets politiska ledare

1:02 min

Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, blir Sametingets nästa styrelseordförande.
Det står klart efter morgonens omröstning vid Sametingets plenum i Jokkmokk.
Jonsson fick stöd av en klar majoritet – men tre partier la ner sina röster; Samelandspartiet, Skogssamerna och Guovssonásti.

Inför Sametingets första plenum fanns tre kandidater till posten som styrelseordförande - Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, Ingrid Inga, Samelandspartiet och Ol-Johan Sikku, Min geaidnu.

Men under måndagen stod det först klart att Ol-Johan Sikku saknar tillräckligt stöd och under kvällen var även Ingrid Inga uträknad.

På tisdagsmorgonen la därför en enig valberedning fram Håkan Jonsson som förslag till styrelseordförande.

Ingen motkandidat föreslogs - men Samelandspartiet, Skogssamerna och Guovssonásti meddelade att de inte deltar i valet av Jonsson.

Samelandspartiet och Skogssamerna deklarade även att de under mandatperioden inte kan tänka sig någon parlamentariskt samarbete med Jakt- och fiskesamerna.

- Detta gör vi på grund av partiets inställning till rennäringen och för att de är emot en ratificering av ILO-konventionen 169, sa Ingrid Inga från talarstolen.

Skogssamernas Jan Rannerud sade i ett kort uttalande från talarstolen att inte kan heller stödja Jakt- och fiskesamerna på grund av deras inställning till ILO-konventionen.

Det här innebär att dessa framförallt Samelandspartiet sticker ut som ett klart oppostionsparti den kommande mandatperioden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista