Tua Rydberg, Landspartiet Svenska Samer. Foto: Lars-Ola Marakatt / SR Sameradion
Sametinget

Sametinget tar ställning i gruvfrågan

Sametinget tar nu ställning i gruvfrågan. Idag antog plenum ett uttalande om gruvexploateringarna i Sápmi, men vad som står i uttalandet kommer att offentliggöras först onsdag eftermiddag, när Sametingets ledamöter besöker Kallak.

Tua Rydberg från Landspartiet Svenska Samer har varit med att ta fram förslaget och hon berättar att det är riktat dem som har makten.

- Det är ett budskap till regeringen, att nu är det nog. Det står att Sametinget helt enkelt kräver att vi ska ha möjlighet att säga till om gruvor, att samer har rätt till sitt eget land.

Att uttalandet kommer att presenteras i just Kallak är ingen tillfällighet, berättar Rydberg vidare.

- Därför att det pågår prospekteringar och provbrytning i Kallak som påverkar både renskötseln och samiska traditionella marker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".