Budskap skrivet med stenar och malm. Foto: Elena Walkeapää, Sameradion
Kallak

Polisanmälningar från båda parter i Kallak

1:08 min

För att uppmärksamma vad som hände i samband med polisaktionen i Kallak förra veckan har Urbergsgruppen i Jokkmokk, tillsammans med ett flertal andra organisationer precis publicerat ett pressmeddelande där de sammanställt en beskrivning av de flertal polisanmälningar som de skickat in.

Även om det under måndagen rådde ett lugn i Kallak inom Jokkmokks kommun, dit en eventuell gruva är planerad, så vill ändå människorna som är involverade i Kamp Kallak tillsammans med Nätverket Gruvfritt Jokkmokk och Föreningen Urbergsgruppen Jokkmokk uppmärksamma om hur de tycker att polisen och gruvbolaget handlat fel i sina ingripanden.

-Den handlar om vad som hände här från vårt perspektiv. Det var väldigt många felaktigheter, rena olagligheter som skedde, framförallt handlar de om att göra offentligheter medveten om hur de här bolaget agerade i samråd med polisen som redan är hårt kritiserat. Vad de får för effekter kan jag inte svara på, säger Markus Nyström, en av de närvarande vid Camp Kallok.

Pressmeddelandet är ett samlat dokument där alla 16 polisanmälningar mot både polis och gruvbolag finns framlagt.Organisationerna står enade i att polisens och gruvbolagets agerande under ingripandena har stridit mot lag och har varit onödigt våldsamma.

Man menar att det spridits osanning som kan ha lett till fara för människors liv i färd med att ta sig fram till provbrytningsområdet och under pågående sprängning. Man menar också att trots överenskommelser och lovord om information om när sprängningar skulle ske så har detta inte hållits.

Sameradion har under tisdagen varit i kontakt med Håkan Alselind, områdeschef för polisen i Norra Lappland som säger att han fått pressmeddelandet tillsänt till sig men inte än hunnit ta del av innehållet och har därför ingen kommentar.

Sameradion har även under onsdagen försökt få kontakt med Håkan Alselind men vi har inte lyckats få någon kommentar.

Sammanlagt har cirka 14 anmälningar från polisens sida gjorts mot gruvmotståndarna, det kan Eva Granberg på polisen i Gällivare meddela, detta är ett cirkantal på grund av oklara dubbelanmälningar, säger hon Sameradion.

Reportrar Elena Walkeapää och Ida Stigzelius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista