1 av 2
Några av deltagarna när Sáminuorra skapade sitt dröm-sameting. Foto: Anne Maret Päiviö / SVT Sápmi
2 av 2
Fördjupning i smågrupper. Foto: Anne Maret Päiviö / SVT Sápmi
Jåhkåmåhkke/ Jokkmokk

Sáminuorra skapar dröm-sameting

När Sáminuorra bjöd in ungdomar till workshop under tisdagen i Jokkmokk, för att skapa sitt dröm- sameting, kom ett tiotal personer för att delta. Ingen liknande har gjorts förut.

Jokkmokks kommun som är en förvaltningskommun hade gett bidrag till att genomföra workshopen som har i syfte att ta reda på hur unga samers dröm- sameting ser ut. Bidraget på 11.000 kr, ska resultera i omkring 400 stycken foldrar som Sáminuorra sedan ska skicka ut till utvalda ministrar, personer och myndigheter.

- Idén till den här workshopen har kommit fram igenom unga och tillsammans med Sáminuorra. Nu vill vi vända den negativa trenden som Sametinget har hos många yngre och att genom att skapa ett dröm-sameting få unga att förstå att Sametinget är viktig, säger Per-Jonas Partapouli, Sáminuorras ordförande.

Han tillägger att resultatet inte bara kommer framföras via foldern utan att den också kommer användas när Sáminuorra är en av de inbjudna talarna när Sametinget har sin offentliga öppningsceremoni i Jokkmokk på onsdagen.

- Jag hoppas också att foldern inte bara kommer att se fin ut, utan att det faktiskt kan vara till hjälp för många, säger Per-Jonas Partapuoli.

En av deltagarna under workshopen i var Inga Lisa Axman Sara, 26 år från Järpen, men som numera bor i Jokkmokk.

- Jag vet egentligen inte vad jag hoppas på, svårt. Det är så mycket, det verkar inte finnas så många i Sametinget som tar tillvara på vad vi unga säger och vill. Det behöver nog nya tankesätt och idéer, säger Inga Lisa Axman Sara.

Hon flyttade norrut från södra Sápmi när hon var 23 år och berättar att hon tycker att svensk sida av Sápmi är så stort så det är svårt att förstå varandra, de olika problemen och vad man kämpar för.

Problematiken mellan syd och nord är olika och kulturen skiljer sig, inte den samiska kulturen utan den svenska som samer är en del av i vardagen.

 Vad hoppas du att den workshopen ska åstadkomma?

- En större förståelse från Sametinget och de förtroendevalda och att de förstår vad vi unga vill. Fortsätter vi som vi gjort fram tills nu och som Sametinget har gjort, kommer ingen någonsin våga ge oss självbestämmande, säger Inga Lisa Axman Sara.

Reporter: Anne-Máret Päiviö
SVT Sápmi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista