1 av 5
Josef Pittja och Nils Valkeapää demonstrerar vid Sametingets invigning. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
2 av 5
Stefan Mikaelsson, Eskil Erlandsson och kungen passerar demonstrationen. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
3 av 5
Josef Pittja demonstrerar vid Sametingets invigning. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
4 av 5
Kungen vinkar till Josef Pittja, som demonstrerar vid Sametingets öppnande. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
5 av 5
"Kommer du ihåg mig?" frågar Josef Pittja kungen. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Jåhkåmåhkke/ Jokkmokk

Demonstration vid Sametingets invigning

De hungerstrejkade vid Sametingets invigning för tjugo år sedan och idag demonstrerar de igen. Josef Pittja ber kungen om hjälp för att stoppa gruvboomen.

När Sametinget först invigdes i Kiruna för tjugo är sedan hungerstrejkade fyra personer mot de nya reglerna för småviltsjakt som infördes vid samma tid. Josef Pittja var en av dem och idag står han - nästan 80 år gammal - på barrikaderna igen.

– Vi hungerstrejkade i kåtan för att då släppte staten småviltsjakten och fisket fritt för den stora allmänheten. Vi försökte hindra det. Det gick inte som vi hade trott. Då förlorade samerna två näringar som har varit värdefulla för växande generationer och yngre människor.

Idag har han kommit till Jokkmokk för att be om kungens hjälp i gruvfrågan, något som har blivit högst aktuellt då Sametingets invigning äger rum bara fyra mil från de omstridda provsprängningarna i Kallak.

– Det är samma känsla, det är på samma sätt som när vi hungerstrejkade i Kiruna. Men jag hoppas att dagens samer bryr sig mer och tar allvarligt på saken. Tjugo år har gått och man ser hur samernas liv och natur tar slut. 

Till Sametingets högtidliga invigning i Jokkmokk idag kommer kungen, och det är till honom manifestationen riktar sig.

– Jag ska försöka hälsa på kungen och be honom om hjälp. Därför står jag här.

Den nästan 80-åriga aktivisten berättar att det inte är för sin egen skull han demonstrerar.

– Alla ungdomar som nu växer upp och vill främja sina föräldrars arbete och föra det vidare, det är för deras skull man ännu behöver strida mot staten.

Sametinget fyller 20 år, här får du bakgrund och historik

Arkivbild, protester mot den fria småviltsjakten i Kiruna 1993. Foto: SVT

För 20 år sedan öppnades det allra första Sametinget. Inne i Kiruna stadshus framförde kungen sina lyckönskningar. På gräsmattan utanför pågick samtidigt en hungerstrejk mot den fria småviltjakten.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista