Kalls sameby

Sameby får avslag i sin begäran av syssloman

1:49 min

Sametinget avslår samebys begäran om syssloman trots att det råder stor kaos i Kalls sameby, enligt medlemmar i byn.

För över ett år sedan begärde medlemmar ur Kalls sameby syssloman för samebyn eftersom de ansåg att ingen ordinarie årstämma hållits under fem år. När inget svar kommit från sametinget begärde man under våren ännu en gång att sametinget skulle besluta i ärendet.

Enligt undertecknande av begäran har utebliven byastämma under åren 2007-2011 i praktiken betytt att styrelse har saknats, revision av förvaltning och ekonomi saknats, inte heller har en renlängd kunnat upprättats och godkännas. Vidare menar undertecknande att nya samebymedlemmar upptagits utan giltigt årsmötesbeslut och det har skett inflyttning av renar från norsk sida.

Kalls sameby har fått möjlighet att yttra sig i ärendet och menar att varken samebyns ekonomi eller renskötsel är bristfällig och yrkar på att ingen syssloman tillsätts.

Samebyn höll byastämma i juni 2012 men stämman överklagades, därför bad undertecknande Sametinget under våren åter ta ställning till om den valda ordföranden kan inkalla till ny byastämma för att bland annat revidera räkenskaperna.

Enligt paragraf 38 i rennäringslagen  ska en samebys stadgar ange hur ofta en ordinarie byastämma ska hållas och tiden för en sådan stämma- Kalls samebys stadgar säger att en styrelsen utses för tiden från en ordinarie byastämma till nästa.

Sametinget har i ett annat ärende fastslagit att samebyns styrelse varit behörig att kalla till årsmötet i juni 2012- och fastslår därför att en styrelse finns för samebyn- det finns därför ingen laglig grund för sametinget att tillsätta en syssloman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista