Avkoloniserad zon. En del av demonstranternas barrikad i Kallak. Foto: Kamp Gállok

Miljonskadestånd kan vänta för gruvaktivister i Kallak

Jokkmokk Iron Mines AB har förlorat över en miljon kronor på grund av att man försenats i sitt arbete med att undersöka malmfyndigheten nordväst om Jokkmokk. Det på grund av Camp Gállok och på grund av sabotage mot bolagets utrustning.

En borrmaskin har saboterats. Hydraliken har förstörts på maskinen som är värd över en miljon och även vatten har hällts i maskinernas bränsletankarna.

Men förlusterna består också av att entreprenörer fått vänta när aktivister blockerat vägen.

- Jag tycker det är synd om ungdomarna som kan tvingas till att skuldsätta sig, men har man gett sig in i leken får man tåla, säger Fred Boman VD för Jokkmokk Iron Mines AB.

Företaget har polisanmält aktivisterna för förlusterna. Åklagare som utreder fallet har inte gått att nå för kommentar idag.

- Jag vet ingenting om det, säger en av aktivisterna på plats i Kallak.

Markus Nyström som befunnit sig i Camp Gállok sedan i juli och har polisanmält polisen svarar så här:

- Det enda jag vet har hänt är att det var en av dem som var här som skar sönder en privatpersons däck. Vi försökte ersätta det. Det var inte bra. Det tycker jag inte heller.

- Men det är klart. Vi är som är här är fria individer. Jag kan inte sitta och säga vad någon annan ska göra och inte göra. Det är upp till var och en vad de ska göra. När någon gör något som jag upplever som negativt och dumt lätt att alla blir dömda för den händelsen. Vi har varit här i månader och har haft hur många möjligheter som helst att skära sönder och sabotera och hälla socker i tankarna. Hade vi velat gå den vägen hade vi kunnat göra det hundra gånger mer än vad som möjligen gjorts.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista