Romskt läromedel - skolverkets nya uppdrag

Skolverket har fått i uppdrag av regeringen att ta fram och sprida kompletterande läromedel för grundskolan om romsk kultur, språk, religion och historia. Alla elever ska genom sin undervisning lära sig om de nationella minoriteternas kultur, språk, religion och historia enligt läroplanen.

Skolverket har konstaterat att det råder brist på läromedel som behandlar framför allt romernas situation. Uppdraget till Skolverket är ett led i arbetet för att genomföra regeringens strategi för romsk inkludering.

- Romer har bott i Sverige i över 500 år, men kunskapen om romer är mycket liten och fördomarna många. Skolan ska lära ut om romers historia, kultur och språk, men bristen på läromedel försvårar för lärarna. Vi gör därför denna särskilda satsning för att få fram läromedel så att kunskapen om romer kan öka och fördomarna minska, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista