Sápmi

DAUMs vara eller icke vara i Sápmi

"Kan ju inte säga om sametinget kan ta hand om det"
0:14 min

Chef för Sofi -institutet för språk och folkminnen Ingrid Johansson Lind är positiv till att låta arkivmaterial från Daum i Umeå stanna i Sápmi.

Sametingets språknämnd har i en skrivelse till institutet påtalar vikten av att Dialekt och folkminnesarkivets samlingar stannar i Sápmi- och vill i förlängningen även se att samlingar i Uppsala flyttar norrut.

Ingrid Johannson Lind är öppen för en dialog och berättar att en flytt inte är omöjligt då mycket av materialet är kopior från Uppsala. I vems regi och var är nu frågan.

- Vi ska diskutera den här saken och prata med både den nya styrelsen och språknämnden. Jag kan ju inte säga om sametinget kan ta hand om det i dagsläget.säger Inez Svonni Fjällström, kanslichef på sametinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".