Jokkmokk

Gruvfråga kan avgöra valet 2014

2:30 min

Kallak och gruvfrågor kommer bli en het fråga för Riksdagsvalet nästa år. Det tycker väljare i Jokkmokk.

Men folk är delade i två läger och vissa är splittrade och är både för och emot gruvan.

I blåbärsskogen några mil nordväst om Jokkmokk bor aktivisterna i tält och kåtor. Dom har tagit ställning. Men Jokkmokksborna är delade. I närmaste byn Randijaur sex kilometer bort är de flesta 50 bofasta för gruvan

 I grannbyn Björkholmen däremot är många emot gruvan. De är rädda för att de ska behöva flytta och hänvisar att de flesta i byn intill är egenföretagare som tänkt att de ska tjäna på gruvan.

Enligt Jokkmokk Iron Mines AB skulle järnmalmsgruvan ge 200 jobb i en kommun som tappad 900 invånare på 12 år. Nu bor här lite över 5000 personer mindre än hälften när Jokkmokk blomstrade på 60-talet. Idag finns 2300 arbetstillfällen i kommunen så en ökning med 200 skulle göra skillnad.

Med drygt ett år kvar till riksdagsvalet i Sverige tycker gruvmotståndarna Evyann Nilsson, Arne Forsberg Bie Blind och Ulla Forsberg att gruvfrågan spelar in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista