Foto: Leo Sellén / SCANPIX
Sverige

Nytt avtal för punktliga tåg

Trafikverket och järnvägsbranschen skriver i dag på ett gemensamt kontrakt för att tågen ska komma i tid.

-Nu har vi bestämt att tågen får vara högst fem minuter försenade för att räknas som punktliga. Rakt av från den 1 september, säger Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm, till Dagens Nyheter.

Dagens regler tillåter att persontågen, fjärrtågen, snabbtågen och godstågen kan vara upp till 15 minuter försenade, men ändå räknas ha kommit i tid.

Punktligheten ska i fortsättningen också redovisas varje månad på ett antal viktiga järnvägsstationer.

Att synsättet nu förändras på vad som är ett försenat tåg innebär ingen omedelbar konkret förändring för resenärerna. Exempelvis påverkas ingen resegaranti.

-Det här är ett långsiktigt arbete. Till 2020 ska vi förbättra punktligheten från 90 till 95 procent på femminutersnivån, säger Malm.

Det är en stor utmaning och alla måste ta sitt ansvar om man ska lyckas eftersom man påverkar varandra, anser han. Målet är att bli punktligast i Europa.

-Det är inte svårare än att det handlar om människors vardagsbehov och näringslivets transportbehov, säger Malm.

Fredagens konferens är den första årliga om tågens punktlighet. Varje år ska resultaten av arbetet redovisas. Trots att inte resegarantin förändras hävdar SJ:s vd Crister Fritzson att företaget har ett incitament att hålla tiderna bättre.

-Punktlighet är det viktigaste för oss för att få nöjda kunder, säger han.(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista