Sylarna-, Helags- och Vålådalsområdet

Välbesökta möten till den tänkta nationalparken

Kristina Jonsson på Länsstyrelsen och Naturvårdsverkets Anna von Sydow har besökt olika byar i Åre och Bergs kommuner för att läsa av intresset för en nationalpark i Sylarna-, Helags- och Vålådalsområdet. De allra flesta möten har lockat många besökare.
   Besökerna är oroliga över sina rättigheter till jakt och skoter och undrar vilken nytta en nationalpark har, säger Kristina Jonsson på Länsstyrelsen.

Naturvårdsverket och länsstyrelsen vill visa vad som regleras i en nationalpark och hur processen kommer att se ut. Kritik kom upp mot att ortsbor borde ha bjudits in i ett tidigare skede men Kristina Jonsson tillbakavisar den kritiken. Enskilda ortsbor har fått chansen under den här turnén att göra sina röster hörda. Länsstyrelsen vill ha in remissvar från alla som vill tycka till om ett nationalparksbildande.

– Därefter ska Naturvårdsverket, kommunerna och länsstyrelsen sätta sig ner för att diskutera hur vi går vidare med en process, säger Kristina Jonsson. Detta meddelar Östersunds-Posten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista