1 av 3
Brenda Sayers, Foto: Carl-Johan Gurt.
2 av 3
17 organisationer stödjer hupaҫasaht stämning av Kanadas regering. Foto: Carl-Johan Gurt.
3 av 3
Hamnen i Bort Alberni på Vancoveröns västkus har nyligen byggt ut för att kunna ta emot mycket stora handelsfartyg. Foto: Carl-Johan Gurt.
Kanada

Urfolk stoppar handelsavtal mellan Kanada och Kina

1:29 min

Förra året skulle det 31 år långa handelsavtal mellan Kanada och Kina trätt i kraft. FIPPA-avtalet möjliggör att Kina kan exploatera Kanadas naturresurser i stor skala och därigenom förstöra urfolkens marker. Hupaҫasaht urfolket har tillsvidare stoppat ratificeringen genom att de stämt kanadas regering för brott mot grundlagen - urfolken hade inte konsulterats när avtalet skapades.

– Det är hupaҫasaht stämning som gör att Kanada-Kina FIPPA överenskommelsen ännu inte ratificerats. Men Kanada och Kinas regeringar har undertecknat FIPPA avtalet, säger Brenda Sayers som leder hupaҫasaht stämning av Kanadas regering. Hon fortsätter:

– Den skulle ha ratifecerats i oktober förra året men då var opinionen emot så stark, sedan skulle det bli i december, men det hände inte då heller och nu är det vår stämning som gör att de inte kan ratificera den. Men genom hupaҫasaht stämning kommer avtalet i stället att tas upp i rätten under hösten. 

Hupaҫasaht som är ett av 17 undergrupper av Nuu Chah Nulth folket, som lever framförallt på Kanadas västkust.

Ekonomen Brenda Sayers har varit vald till ledare för hupaҫasaht, under en tidsperiod om tre år. Då var hennes uppgift att representera fupaҫasahtfolket politiskt mot federal och delstatsregeringen. Hon arbetar nu som ekonom på en traditionell skola. 

Brenda Sayers var chockad när hon först såg avtalet, och tänkte att det inte kunde vara sant att kanadas regering hade gjort en överenskommelse som tog ifrån både urfolkens och kanadensiska medborgare sina konstitutionella rättigheter att kunna påverka hur deras marker används. 

– När jag såg avtalet för första gången på internet tänkte jag att det måste vara en bluff. Det var så fruktansvärt att det måste vara en bluff. Det underminerar både urfolkens och kanadensiska medborgares konstitutionella rättigheter, säger Brenda Sayers. 

Carl-Johan Gurt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista