Jämtland

Naturvårdsverket säger nej till Örndalen

Planerna på det nya gigantiska skidturistområdet i Skorvdalen i Vemdalsfjällen som exploatören lanserat under namnet Örndalen får nu tungt motstånd. Naturvårdsverket säger nej till planerna efter att tidigare länsstyrelsen gett företaget dispens för att bygget, trots att det i området finns häckande kungsörn.

Det beslutet överklagades av flera, däribland Naturskyddsföreningen, och nu har även Naturvårdsverket ställt sig bakom de som anser att området inte ska exploateras.

I sitt yttrande till Mark- och miljödomstolen pekar Naturvårdsverket framförallt på risken för att kungsörnarna kommer att störas och att fåglarna på sikt kommer överge sitt häckningsrevir.

Av den anledningen kan dispens enligt artskyddsförordningen inte ges, anser myndigheten. Naturvårdsverket anser också att företagets ansökan om att få bygga inte heller är komplett då kända förekomster av björn, järv och lo uppenbarligen inte beaktats tillräckligt.

Det rapporterar SVT:s Mittnytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista