1 av 4
Apmut Ivar Kuoljok bars mot sin vilja bort från vägen. Foto: Anna Sunna, Sveriges Radio Sameradion
2 av 4
Fred Boman, VD Jokkmokk Iron Mines AB. Foto: Sigrid Flensburg/Sveriges Radio.
3 av 4
Vi kommer aldrig att ge upp, säger Niklas Spik, Jåhkågasska sameby. Foto: Kristjan Sigurjonsson/ SVT
4 av 4
Ny väg bruten runt barrikaden, för att malmen ska kunna fraktas ut från gruvområdet i Kallak. 3 september 2013. Foto: Anna Sunna, Sveriges Radio Sameradion
Gállok/ Kallak

Ny väg bruten för malmen

6:33 min

En ny väg har brutits fram vid sidan av den barrikaderade vägen som går till gruvbrytningsområdet i Kallak. Polisen är på plats för att se till att lastbilarna som ska frakta bort malmen som nyligen har sprängts lös, ska kunna komma fram. 

Enligt Magdalena Rim, pressansvarig på polisen, är det 11 poliser och mellan 50-100 personer på plats. Ett antal gruvmotståndare har burits bort från vägen.

– Vår huvuduppgift är att hålla vägen farbar så att gruvbolaget ska kunna hämta ut malmen. Lastbilarna är i närheten av Kallak, säger hon till Oddasat.se

Karin Kuoljok, Sirges sameby och Niklas Spik, Jåhkågasska sameby är några av dem som just nu befinner sig i Kallak. 

Hur är det i Kallak?

– Sorglig, vemodig stämning. Men man är också förbannand, det är så påtagligt hur överkörda vi är. Jag tror att alla har den känslan att vi inte lyckades stoppa dem, säger Karin Kuoljok

Niklas Spik känner både sorg och ilska.

– På en halvtimme hade dom gjort en ny väg. Just nu rullar grusbilen in, som ska lägga ett gruslager på den nya vägen. Man ser hur fort ett ingrepp i naturen kan ske. Kampen är inte över. Vi kommer aldrig att ge upp, säger han.

Enligt Fred Boman, VD för Jokkmokk Iron Mines AB är det 400 ton malm på 15 lastbilar som ska fraktas ut från Kallak. Han kan inte kommentera exakt när malmen kommer att fraktas ut, men säger att det kommer att ske under den här veckan. Efttersom han inte själv är på plats i Kallak vill han inte kommentera läget där. 

– Malmen ska testas för att se hur den ska anrikas. Det innebär att man ska se hur mycket den måste malas ner, ju finkornigare malm desto dyrare produktion på grund av elkostnaderna, säger han. 

På frågan om hur företaget tänker om motsättningarna på grund av en eventuell gruvetablering i Kallak säger Fred Boman att han tycker att det är mycket som är osakligt i debatten och att den innehåller felaktigheter.

– Det är inte bolagets fråga, det är kommunens fråga. Vi ska inte ägna oss åt politik. Vi har ju sett exemplet i Tärna, ett väldigt bra exempel, där myndigheter och de som tar beslut noga gått igenom ärendet och trots protester inte tagit till sig struntprat om gruvfrågan där, säger han.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista