Sara Larsson (Min Geaidnu) och rennäringsnämndens ordförande Torkel Stinnerbom (Samelandspartiet) Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sveriges Radio Sameradion
SÁMEDIGGI/SAMETINGET

Enbart män i rennäringsnämnden

Avståndet mellan intention och verklighet kan vara stort i politiken. Sametinget har genom beslut sagt att det ska råda jämställdhet i Sametinget. I rennäringsnämnden blev dock inte en enda kvinna invald. "Pinsamt", menar Min Geaidnus sametingsledamot Sara Larsson.

– Det är jättedåligt, det är pinsamt och det tyder på ett nonchalant beteende från Sametinget i den här frågan.

2004 antog Sametingets plenum ett jämställdhetsprogram. Kommittén, där bland andra Sara Larsson var med, föreslog att Sametingets styrelser, kommittéer och utskott ska vara jämställda i sin sammansättning, kravet är 60-40 i könsfördelning. Även ordförandeposterna ska fördelas jämställt.

Förra veckan startade en ny mandatperiod för Sametinget och där valdes ledamöter till olika positioner, bland annat rennäringsnämnden. Men till rennäringsnämnden blev inte en enda kvinna invald, så där sitter nu fem män.

 – Det betyder att man inte tar vara på alla kunskaper och kompetenser i Sametinget, eftersom man utestänger i det här fallet kvinnor från sådana positioner

Rennäringsnämndens ordförande Torkel Stinnerbom från Samelandspartiet beklagar att ingen kvinna valdes in. Även Stinnerbom tycker att det är viktig att ta vara på kvinnors kompetens.

Enligt Sara Larsson är det flera bakomliggande orsaker till att kvinnor inte väljs, en av dem menar hon är att politikerna inte tar sitt ansvar.

 – Jag kan tänka mig att kvinnor inte känner sig välkomna inom politiken eftersom det är ganska hårt klimat och därför är det många som inte vill vara med.

Rennäringsnämnden

Torkel Stinnerbom (SáR)

Johan Skogsfeldt (Vuovdega)

Anders Kråik (Samerna)

Lars-Jonas Johansson (LPSS)

Per Jonas Parffa (Min Geaidnu)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".