Nik och Nilla Märak arrangerar spelningar i Stockholm till stöd för aktivisterna i Kallak. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Stockholm

Systrarna Märak arrangerar konserter för Kallak

1:48 min

Eftersom de själva inte kunde vara på plats ville Nilla och Nik Märak stödja gruvprotesterna i Kallak på något annat sätt. Därför anordnar de under hösten fem stödkonserter i Stockholm, där intäkterna ska gå till demonstranternas läger i Kallak.

På ett kafé i Stockholm smids planer som ska hjälpa demonstranterna i Kallak. Systrarna Nilla och Nik Märak planerar i samarbete med Stockholms sameförening att genomföra stödkonserter där huvudstadens besökare ska bidra med pengar till kampen i Kallak. Och pengar är något som behövs, säger Nik Märak.

– Till att betala böter, eftersom de blev bortburna och det är civil olydnad som sker där uppe. Sen är det sovsäckar och det är ved och det är bensin och kopieringspapper och telefonräkningar och vad de nu kan behöva hjälp med.

Det är viktigt att göra något konkret och inte bara visa sitt stöd på nätet, menar Nilla Märak. 

– Man agerar hellre än att sitta hemma framför datorn, så har man gjort nånting. Människor frågar "Vad kan jag göra?" och här är något som man faktiskt kan göra, man kan gå på konsert!

Fem konserter har man planerat in under hösten, och ett antal artister är redan inbokade, både från Sverige och Norge. Tanken är också att den första spelningen, som hålls den 10 september, ska streamas live i Kallak. Och intresset bland stockholmarna är stort, berättar Nilla Märak.

– Direkt har det kommit en massa folk som vill komma hit och har sagt "Vad kan vi göra?" och "Kan vi komma och spela?". Och det är inte bara är samer, utan alla sorters människor från alla ställen. Vi vill visa stockholmarna och resten av landet att det händer inte bara i Gállok. Det är där våra hjärtan är men det här något som rör hela Sverige och det tycker jag att folk måste få upp ögonen för också.

Men trots att provsprängningarna i Kallak redan är genomförda och malmen är bortfraktad, så ger inte systrarna Märak upp.

– I helvete heller! Det har bara börjat, säger Nik och Nilla är snabb att tillägga att målet är att helt stoppa gruvplanerna. 

– De har ju faktiskt inte ännu utfärdat tillstånd för gruvbrytning, utan bara för provsprängningar. Men vi hoppas ju kunna stoppa gruvan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista