Statsvetare och forskare Eva Josefsen, Alta. Foto: Privat

Statsvetare Josefsen om skillnaderna mellan norska och svenska sametingen

Sametingen i Norge och Sverige fyller inte samma funktion. I Norge har Sametinget en starkare ställning, men vilka är skillnaderna egentligen? På måndag är det sametingsval i Norge och för att reda ut begreppen har vi pratat med statsvetaren och forskaren Eva Josefsen. Hon säger att en av många byggstenar till framgången är arbetet med likvärdighet mellan Sameting och myndigheter.

Eva Josefsen förklarar att Norges starka ställning har att göra med att de hade med samiska politiker i en tidig fas, den första stortingsrepresentanten valdes för över hundra år sedan. 

- Man har deltagit i lokalval, regionalval, suttit i kommunstyrelsen och representerat fylkestinget. Det kan förklara varför många norska partier deltar i sametingsvalet.

Det möjlighetsrum som alltså skapades i och med att samepolitiker insisterade på likvärdigheten mellan dem och myndigheter spelade en avgörande roll och var något som omsattes i praktiken. En av flera anledningar till framgången var att samer var medlemmar i norska politiska partier.

- Politik handlar om makt och kan förklaras utifrån förståelsen av makt, säger Josefsen.

Ida Stigzelius, sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".