Västerbotten

Vindelsälvsdalen kan bli biosfärområde

Vindelälven kan bli ett biosfärområde. Ett område där det finns samspel mellan miljön och människan och ingår i ett globalt nätverk genom FN-organet Unesco.

Det finns idag 621 biosfärområden i 117 länder. Fem av dessa finns i Sverige och förutsättningen för att Vindelälvsdalen ska bli ytterligare ett sådant område är att det finns lokalt engagemang och det är det Kajsa Berggren som är projektledare på Länstyrelsen i Västerbotten ska undersöka i det ettåriga projekt som just startat.

- Jag kommer att träffa många människor under året för att diskutera om vilka kultur, natur och sociala värden det finns längs vindelälvsdalen som vi kan plocka fram och profilera, säger hon.

Förstudien ska vara klar sommaren 2014 och då ska en styrgrupp ta beslut om Vindelälvsdalen ska gå vidare in i en treårig kandidatur där man sedan ansöker till Unesco om att få bli ett Biosfärområde.

De andra Biosfärområderna i Sverige är Kristianstads Vattenrike, Vänerskärgården med Kinnekulle, Nedre Dalälven, Östra Vätternbranten och Blekinge Arkipelagen, det rapporterar P4 Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista