Foto: SVT

"De behöver kunna existera sida vid sida"

Nu ger näringsminister Annie Lööf sig in i gruvdebatten, i alla fall skriftligen. Nu kommer hennes uttalande som Norrbottenskuriren publicerade igår kväll där det bland annat står att gruv- och rennäringarna behöver kunna existera sida vid sida. Hon skriver också att det finns flera goda exempel på hur samer och gruvbolag framgångsrikt samarbetar med respekt för varandras behov.

- Oavsett om en planerad gruva får tillstånd är det nödvändigt för alla inblandade, företaget, kommuninvånare och lokal rennäring att beslutsprocesserna är effektiva. Det är viktigt att de samiska intressena och erfarenheterna tas tillvara även i framtagandet av detta stöd till kommunerna. Tillväxtverket som ska leda arbetet ska därför samråda med Sametinget och Naturvårdsverket." det skriver näringsministern Annie Lööf i ett skriftligt uttalande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista