Jörgen Jonsson, ordförande SSR. Foto: SVT

Ser fram emot en tydligare rovdjurspolitik

I slutet av augusti lämnade vargkomittén över sitt slutbetänkande till regeringen. Deras uppgift var att hjälpa regeringen att utveckla en hållbar rovdjurspolitik för varg i Sverige. Jörgen Jonsson SSR vill se en tydligare rovdjurspolitik och hoppas att hans medverkan i arbetet gjort skillnad.

- Det är oacceptabelt att hamna i det här läget att alla skyddsjaktsbeslut ska överklagas. Det är ju förlamande, det funkar ju inte det blir ingen effektiv rovdjursförvaltning av de, i slutänden drabbar det ju bara rovdjuren.

Jonsson berättar att det har varit givande att båda sidor i vargfrågan träffats och getts möjlighet att lära av varandra. Ändamålet med arbetet har varit att föreslå så konkreta förslag som möjligt hur Sveriges rovjurspolik ska utformas.

- Jo, det har gått ändå otroligt bra, vi har haft olilka grunduppfattningar. Det har väl inte gått så där gnisselfritt i alla lägen men båda parter har väl insett att vi måste bort från den här polariseringen.

Två viktiga punkter i betänkandet är skyddsjakt som föreslås tillåtas redan vid första angreppet om inte vargen är genetisk viktig och införande av lokalt förankrade vargförvaltningsplaner som till exempel beskriver hur man ska hantera invandrarande vargar. Men i vargkommiténs förslag står det även att ett genetiskt viktigt vargpar kan få tänkas föryngra sig i renskötselns åretruntmarker efter godkännande av berörda renägare.

- Jag ser inte framför mig att det är möjligt men det är ju i vargförvaltningsplanerna man får stadga hur det ska styras upp så helt 100 procent lösning har vi ju inte i vargkomittén.

Vad av betänkandet som kommer med i i propositionen till riksdagen är nu upp till regeringens utredare men Jonsson menar att den kritik av förvaltningen av rovdjuren som Sverige har fått av EU gör att Sverige nu måste visa sig trovärdiga utåt.

- Jag vet vargens konsekvenser i en renhjord och det är inget jag önskar någon att ha men däremot måste vi inse att vi har en omvärld också, därför måste vi försöka göra så gott vi kan att vi får en vargförvaltning så att det även går att bedriva rennäring.

Reporter Sophia Rehnfjell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".