Detta är förra årets älgplomber. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Missnöje mot sameby som säljer älgplomber

Saarivuoma sameby har beslutat att ta betalt för sina älgplomberingar. Nu överklagar samebymedlemmar beslutet och kräver att Sametinget upphäver det.

Länsstyrelsen i Norrbotten delar sedan förra året ut älgplomberingar till jaktlag och samebyar, lika många som tilldelningen av älg, det för att minska tjuvjakt och överskjutning av älg.

Saarivuoma sameby har under sin extra årsstämma beslutat att ta betalt för sina älgplomberingar. 2000 kronor är kostnaden för plomber till en vuxen och en kalv - i det ingår också fällavgift på 400 kronor och admnistrationsavgift. Överblivna plomber beslutades att auktioneras ut, men enbart till dem som redan och betalat och löst ut älgplomber.

Enligt uppgift skulle kontant betalning ske på plats vid utdelning av plomberna. De medlemmar som inte hade några pengar med sig blev helt utan plomber - och får därför heller inte jaga.

Samebymedlemmar har överklagat beslutet och menar att styrelsen och samebyn saknar stöd i lagen för att ta ut avgift för älgplomberingar och den enskildes jakträtt.

Överklagan ligger nu på Sametingets bord och de klagande hänvisar även till paragraf 40 i rennäringslagen som säger att endast kostnader som avser renskötseln kan fördelas mellan renskötande medlemmar. Vidare påtalar de klagande att det inte framgått av kallelsen till stämman att ärendet skulle tas upp och styrelsen har inte heller vid stämman redovisat vad avgiftsintäkterna ska användas till, vilket man borde gjort enligt de klagande.

Samebyns ordförande Per-Anders Nutti har avböjt en bandad intervju men berättar att stämmobeslutet har varit enhälligt.

 – Om beslutet håller är upp till myndigheten att utreda, säger Per-Anders Nutti.

Ođđasat.se har varit i kontakt med flera sakkunniga som inte vill uttala sig offentligt i ärendet men alla tycker att det låter tvivelaktigt att kunna ta betalt för älgplomberna.

Ärendet är under utredning hos Sametinget som valt att inte kommentera i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista