Jokkmokk Foto: akkaone.se
Jokkmokk

Samisk mat gav Jokkmokk titeln matlandetshuvudstad

Vinnare i tävlingen Årets Matlandethuvudstad 2014 är Jokkmokk. Jokkmokk tar hem titeln i hård konkurrens med sex andra finaliststäder, det skriver Madeleine van der Veer, regeringskansliet i ett pressmeddelande.

- I Jokkmokk lyckas man kombinera tradition med nytänkande kring maten med råvaror från skogen och fjället, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Från sju fina finalistbidrag har Expertrådet för Matlandet valt ut Jokkmokk till vinnare i tävlingen Årets Matlandethuvudstad 2014. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson delar ut priset till vinnaren vid en ceremoni i januari 2014. Jokkmokk blir den fjärde staden som utses till Årets Matlandethuvudstad och tar över efter Gotland som innehar titeln under 2013.

- Vilken fantastisk möjlighet att marknadsföra vår fina mat! I Jokkmokks kommun har vi många duktiga matkreatörer, gammal fin matkultur med fina lokala råvaror hela vägen från skog till bord. Den samiska maten har, som någon sa, "kommit ut ur garderoben" i och med matlandetvisionen och nu blir den ännu mera synlig, säger Annika Almqvist, VD för Strukturum i Jokkmokk AB.

En del av juryns motivering lyder:

"En mångtusenårig mat- och kulturtradition sprungen ur vild fjäll- och skogsnatur och samisk kultur ger Jokkmokk en världsunik position på den gastronomiska kartan. De dramatiska kontrasterna i midnattssol och vintermörker återkommer som smaken i de unika råvaror som regionen står för. Renkött, vilt, bär, örter och fisk i produktion och förädling ger resten av världen möjlighet att få uppleva Jokkmokk och Sverige genom maten. Regionen är, inte minst genom Jokkmokks marknad, ett gott internationellt ansikte för Sverige. Utomhusmåltider och måltiden året runt kan bli ett signum för Jokkmokk."

Att bevara och utveckla den samiska traditionen bidrar till en stark lokal utveckling hela vägen från skog till bord. Det gör Jokkmokk till en självklar Matlandethuvudstad år 2014"

Fakta om tävlingen Årets Matlandethuvudstad

Syftet med tävlingen Årets Matlandethuvudstad är att visa på de möjligheter och den potential som finns i att skapa jobb och tillväxt inom ramen för visionen Sverige - det nya matlandet. Dessutom är tävlingen ett sätt att lyfta fram det arbete som bedrivs och den bredd och engagemanget som finns över hela Sverige i allt från råvaruproduktion till små- och storskalig livsmedelsförädling, restaurang, storkök och unika turistdestinationer. Gotland är Matlandethuvudstad 2013, Göteborg var Matlandethuvudstad 2012 och Östersund hade titeln 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista