Ubmeje

Insamling gav 1197 namn för DAUM

Genom en namninsamling visas nu missnöje mot planerna på att flytta Dialekt- ortnamns- och folkminnesarkivet (DAUM) från nuvarande lokaliseringen i Umeå. Närmare 1200 namnunderskrifter för bevarandet av DAUM i Umeå skickas idag till beslutsfattarna.

De som står bakom namninsamlingen säger sig inte ha några kopplingar till DAUM på annat sätt än att de besökt arkivet och nyttjat det i olika sammanhang. Deras engagemang började med en Facebook-sida, som sedan ledde till en namninsamling som protest mot förslaget att lägga ner arkivet i Umeå.

Det är Institutet för språk- och folkminnen, SOFI som ansvarar för DAUM och på grund av pengabrist planerar man lägga ner DAUM och koncentrera verksamheten till Uppsala, Stockholm och Göteborg.

Det här har upprört forskare, musiker och samt även samiska företrädare, eftersom många av de samlingar som finns på DAUM kommer från den samiska kulturen. Det är både ljudinspelningar av jojk och skrifter av olika slag.

I brevet som skickas tillsammans med namnunderskrifterna står: 
"De här samlingarna är en viktig del av vårt kulturarv och att flytta det till Svealand för att spara pengar är inget annat än ren och skär stöld. Ett kulturarv bör finnas lättillgängligt, nära de som skapat det, och i ljuset av detta är flytten av samlingarna ingenting annat än ett kulturpolitiskt övergrepp helt i linje med den koloniala behandlingen av vår landsända vi sedan lång tid tvingats vänja oss vid."

Den 2 oktober fattas beslutet om DAUM:s framtid. Generaldirektören för Institutet för språk- och folkminnen Ingrid Johansson Lind har tidigare sagt till Sveriges Radio Kulturnytt att det enda som kan förändra saken är 10 miljoner kronor från regeringen.

"Ett kulturpoliskt övergrepp" att lägga ned kulturminnesarkiven

#text=5635450#, två vitt skilda åsikter om det som nu händer när Institutet för språk och folkminnen. Det gäller två nedläggningshotade kulturminnesarkiv som väcker heta känslor från norr till söder. [Kulturnytt 3 sept 2013]

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista