Foto: Alexander Linder/ SVT Sápmi

Regeringen vill ha samexistens mellan ren- och gruvnäringen

Samexistens mellan rennäringen och gruvnäringen är en förutsättning för hållbara gruvsamhällen, menar regeringen. De har i dag fattat beslut om att Länsstyrelsen i Norrbotten ska leda ett arbete med att ta fram en vägledning för samråd och kommunikation mellan näringarna.

- Både ren- och mineralnäringen är riksintressen. Möjligheter till samtal och kommunikation mellan näringarna är avgörande för att båda intressen ska kunna utvecklas sida vid sida, säger näringsminister Annie Lööf i ett pressmeddelande.

Båda näringarnas branschorganisationer Svenska samernas riksförbund, Sametinget och bland annat SveMin ska ges möjlighet att delta. Även andra lokala organ för samer ska ges goda förutsättningar att delta i arbetet, enligt pressmeddelandet.

Arbetet som Länsstyrelsen i Norrbottens län ska utföra är en del av Sveriges mineralstrategi. Målet med mineralstrategin är att Sveriges mineraltillgångar ska nyttjas på ett långsiktigt hållbart sätt, med beaktande av ekologiska, sociala och kulturella värden.

Länsstyrelsen i Norrbotten ska redovisa resultatet av arbetet till Näringsdepartementet senast den 31 mars 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista