Samernas riksförbund

"Samexistens är inte möjlig"

"En samexistens är inte möjlig så länge Sverige vägrar att införliva de minimikrav som ställs i internationella konventioner i den svenska minerallagen", det svaret ger Samernas riksförbunds vice ordförande Patrik Lundgren till näringsminister Annie Lööv.

Samebyarnas egendomsrätt respekteras inte i minerallagen, något som FN nyligen kritiserat Sverige för, skriver SSR i ett pressmeddelande. Flera gånger har samebyarna genom SSR krävt att regering och riksdag startar en diskussion med rennäringen och dess företrädare om gruvfrågan.

SSR menar att det i regeringens mineralstrategi inte framgår hur Sverige skall säkra att rennäringens rättigheter tas tillvara. De hänvisar till FN:s Specialrapportör för urfolksrättigheter, professor James Anaya, som i en rapport nyligen slagit fast att ingrepp i urfolks egendomsrätt till land och naturresurser som enbart tjänar privata vinstintressen sällan utgör ett legitimt samhälleligt intresse.

- Gruvor är ju ingen ny företeelse i Sápmi. Men kraven på en rättstat har förändrats sedan LKAB byggde upp sin verksamhet i Kiruna och Gällivare i början av 1900-talet, säger Jenny Wik Karlsson förbundsjurist i SSR i ett pressmeddelande.

- Att prata om samexistens dagarna efter regeringens beslut om att ge mineralintresse företräde framför rennäring i Rönnbäck , Tärnaby är inte speciellt trovärdigt. Vi kräver att regeringen nu agerar och förändrar lagstiftningen så att rennäringens egendomsrätter respekteras fullt ut, avslutar Wik Karlsson och Lundgren pressmeddelandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista