Carina Mårtensson, Landsbygdsdepartementets jakt-, fiske- och sameenhet. Foto: Olle Kejonen / Sveriges Radio Sameradion
RUOŦŦA/ SVERIGE

Landsbygdsdepartementet avvisar FN-kritik

1:48 min

Arbetet med en nordisk samekonvention tar för lång tid. Det tycker FN:s rasdiskrimineringskommitté, som nyligen riktade hård kritik mot svenska staten för att man inte tar tag i frågan.

På ett seminarium som hölls i Östersund på fredagen behandlades frågan om konventionen, men från statligt håll har man ingen förståelse för FN:s kritik.

-Jag håller väl inte riktigt med om att arbetet har pågått en väldigt lång tid. Tanken på en nordisk samekonvention och diskussionerna har pågått en väldigt lång tid men de faktiska förhandlingarna började först 2011 och att man har fem år på sig att förhandla en internationell konvention är inget ovanligt, säger Carina Mårtensson, Landsbygdsdepartementets jakt-, fiske- och sameenhet.

De nordiska länderna började förhandla om samekonventionen år 2011, och man beslutade att överläggningarna skulle få ta fem år.

Men frågan om fördraget väcktes redan för 18 år sedan. Därför har svenska staten fått hård kritik från FN-håll, där man undrar vad det är som tar sån tid. Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson menar att staten inte tar kritiken på allvar.

- Det tar för lång tid och den kritik som kommer från det internationella samfundet mot Sverige är berättigad, men man verkar bara vifta bort det.

Carina Mårtensson på landsbygdsdepartementet anser att FN:s kritik grundar sig på missförstånd. Till exempel att man har fått fel uppfattning om det förslag till konvention som togs fram 2005.

- Jag misstänker att det beror på missförstånd. Man tror att det utkast som utarbetades var en färdig konvention som staterna sen förhalade, men det var aldrig meningen att utkastet skulle leda till ratifikation, säger Carina Mårtensson.

Stefan Mikaelsson menar att det nu är upp till svenska staten att föra arbetet med konventionen vidare.

- Eftersom Sametinget verkar ha fått stöd igen från FN och FN:s olika strukturer så måste man ju säga att bollen ligger hos landsbygdsdepartementet och Eskil Erlandsson. Och han har själv bekräftat att han ska bjuda in till en dialog som baseras på Sveriges folkrättsliga åtaganden, säger Stefan Mikaelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista