Norska Sametingets fyra presidentkandidater: Vibeke Larsen (Ap), Laila Susanne Vars (Árja), Aili Keskitalo (NSR) jih Helge Guttormsen (Sp). Foto: Maret Eli Buljo/ NRK
Norga/ Norge

Idag går samer i Norge till val - för att utse sina företrädare i Sametinget

Vad skulle du uträtta som president ifall du blir vald?
2:36 min

Inför det har Sameradion pratat med de två mest tippade presidentkandidaterna i valet. Aili Keskitalo, från Norska samers riksförbund och Vibeke Larsen från Arbeiderpartiet.

Vad skulle du uträtta som president ifall du blir vald?
- Synliggjort samiska kulturen och språket och behovet av erkännande, av både identitetet och rättigheterna, säger  Vibeke Larsen.

Vad är viktigaste frågan för dig?
- Det allra viktigaste är språket och kulturen. För att kunna behålla språket, få den revitaliserat och få ännu fler språkbärare och att vi kan utveckla våran kultur. Att få till våra egna kulturella institutioner och arenor för kulturella aktiviteter och identitetskapande.

Var står ni i gruvfrågan?
- Vi är principiellt varken emot eller för gruvdrift.

Vibeke Larsen och Arbeidarpartiet vill tar alltså inte ställning utan menar att sametinget ska vara samfundsaktör och gå in i dialog med mineralnäringen

- Oavsett vem som blir president i det norska sametinget att man är president för alla. Det viktiga är att man inte är president för den ena sidan utan att man är president för alla samerna, säger  Vibeke Larsen.

- Sametinget i Norge arbetar med många olika frågor men personligen är det samiska språket ligger mitt hjärta närmast och vi har ett förslag från norske samers riksförbund sida om att upprätta ett samisk språkombud

För att säkra att de språkrättigheterna som samiska barn och äldre och alla andra har på papper i lagformen, att de också uppfylls i verkligheten. Sedan om rättigheterna är fastsatta i lagen så är det inte beständigt för exempel att samiska barn får den undervisning som de ska ha eller att om du drar med ahkku din på sjukhuset eller läkaren, för ahkku får ofta prata samiska, säger säger Aili Keskitalo.

Jag frågar även Keskitalo ifall de har tagit ställning i gruvfrågan. 

- Så länge minerallagen inte tillvaratar samiska rättigheter nog bra, inte tillvaratar samiska rättigheterna gått nog. Och att den inte säkrar att det blir nog mycket igen av de rikedomarna som hämtas från våra områden lokalt i de samhällen som får bära negativa konsekvenser. Så kan inte vi acceptera ny gruvnäring i samiska områden, säger Aili Keskitalo.

Reporter: Ida Stigzelius
Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".