Sápmi

"Vägledning för samråd" imponerar inte rennäringen

1:29 min

Från rennäringshåll är man inte imponerad idag, men från gruvföretagen så applåderar man regeringen.

Så ser det ut gällande det uppdrag som regeringen har gett länsstyrelsen i Norrbotten idag för att minska konflikterna vid exempelvis gruvetableringar.

Myndigheten får i uppdrag att  ta fram en "vägledning för samråd" mellan de två näringarna. 

Det Jenny Wik Karlsson på SSR talar om är regeringen tydligt uttalat att riksintresset mineralnäringen har företräde framför riksintresset rennäringen vid en annan uppmärksammad gruvetablering, den i västerbottniska Rönnbäck. Å här i länet har ju protesterna i Kallak utanför Jokkmokk varit starka. Hon tycker ihte heller att näringsminister Annie Lööfs uttalande om samexistens känns speciellt trovärdigt  och talar om att agendan redan är satt i den här dialogen.

Landshövding Sven Erik Österberg däremot tycker att regelrätta samråd. - som uppdraget idag kan komma att handla om - är en chans att komma framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista