Samiska konfirmander i Kiruna kyrka, 2010. Foto: Per Jonas Partapuoli/ Sveriges Radio Sameradion

Fler platser på nästa års samiska konfirmationsläger

Nästa års samiska konfirmationsläger kommer att hållas i Burträsk i Luleå stift. Det kan vara starten för att lägret i framtiden kommer att vara placerat på ett och samma ställe år för år. Antalet platser utökas också från tidigare 40 till 60 stycken. 

Konfirmationslägret kommer att hållas på Edelviks folkhögskola i Burträsk i Skellefteå kommun, 30 juli - 17 augusti 2014. Det kan vara starten på en förändring för var den samiska konfirmationen ska hållas i framtiden. Tidigare har Luleås och Härnösands stift varit anordnare av lägret vart annat år och lägret har därför flyttat runt på olika platser. Astrid Antesten som är samordnare för det samiska konfirmationslägret säger att tanken från de båda stiften är att lägret ska vara på ett och samma ställe år för år. Detta för att spara både pengar och arbetstid.

– Det finns en vilja och en grundtanke om att den samiska konfirmationen ska vara på ett och samma ställe. Det är ambitionen men det finns inga garantier att det faktiskt blir så.

Astrid Antesten, som också arbetar på Edelviks folkhögskola, säger att skolan fick en förfrågan om en förstudie om möjligheten att samordna resurserna vid det samiska konfirmationslägret, mellan de två stiften. Förslaget de kom att lämna togs emot positivt av stiften och resulterade i att Edelviks folkhögskola nu ska anordna lägret för 2014.

– I sammanhanget är det viktigt att säga att Edelviks folkhögskola inte själva har tagit några beslut i frågan. Vi har på uppdrag gjort en förstudie och lämnat förslag på hur resurserna skulle kunna samordnas. Sedan har vi fått uppdraget att anordna nästa års läger. Om lägret kommer att vara här kommande år också är inte säkert.

Tidigare år har trycket på platserna varit stort. 40 samiska ungdomar har tagits in och flera har legat på reservlistan. Nästa år kommer antalet platser att öka till 60 stycken. Eleverna kommer att bo på internat vid Edelviks folkhögskola under utbildningen.

– Det är fullt möjligt med 60 platser, det tycker vi. Vi tror att vi ska klara det både logistiskt och pedagogiskt, säger Astrid Antesten.

En annan förändring är att lägret nu kommer att hållas i augusti, innan skolorna börjar på hösten. Tidigare var lägret i juni, precis när skolorna slutade. Förändringen beror på att man i förstudien såg att många i enkätundersökningen efter lägret tyckte att det krockade med skolavslutningen.

Anmälan till nästa års läger kommer att vara öppen från den 10 september till och med 10 oktober 2013.

– Tidigare var det bara möjligt att anmäla sig under en ganska begränsad tid, vilket gjorde att många fick panik för att hinna komma med lägret. I år har vi ansökan öppen en hel månad. Med 60 platser kommer det förmodligen innebära att de som vill komma med på lägret kommer att få plats, säger Astrid Antesten.

Edelviks folkhögskola som har Luleå stift som huvudman, är tillsammans med Luleå och Härnösands stift gemensamt ansvariga för lägret, i samarbete med Sáminuorra och samiska rådet i Svenska kyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista