Thor Thrane Foto: NRK
SAMETINGSVALET I NORGE

"Vid midnatt ser vi tendeserna till valresultatet"

2:20 min

NRK:s politiska journalist Thor Thrane säger att en anledning till varför gruvfrågan har kommit att bli en stor fråga i norska sametingets politiska debatt är på grund av vad som hänt i Kallak. Norge har haft liknande diskussioner om bland annat Finnmark men Kallak var med och gjorde frågan aktuell igen.

I och med gruvfrågan har kandiderande presidenteter behövt ta ställning i frågan vare sig de går ut med att de inte har tagit ställning eller inte. Att inte ta ställning blir på sätt och vis också ett sätt att ta ställning. Språk och kultur är också en stor fråga i valet.

- Ingen av partierna har sagt att en president måste kunna samiska, men jag tror inte att det har så stor betydelse för själva valet. Det har inte varit en så stor debatt ifall presidenten ska kunna samiska eller inte.

Thor Thrane säger att det är möjligt att de kandiderande kan vinna på att ha tagit ställning eftersom det är en omdiskuterad fråga i dagsläget, men det beror också på hur många som är för respektiver mot gruvan. Valresultatet får vi en aning om närmare midnatt medan det exakta resultatet kan vi vänta oss om ett par dagar.

Ida Stigzelius, Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista