Sverige

Nationella minoriteter besvikna på hur regeringen ser på deras hälsosituation

Sveriges nationella minoriteter har idag skickat en skrivelse till Sveriges hälsominister Göran Hägglund, där de kritiserar regeringens uppdrag till Folkhälsoinstitutet som ska undersöka nationella minoriteters hälsosituation.

- Uppdraget hade förmodligen blivit bättre om man hade samrått med oss nationella minoriteter och urfolk och det har de inte gjort, säger Maja Mella verksamhetsledare i Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset. 

Regeringen har 2012 gett Statens folkhälsoinstitutet i uppdrag att genomföra samrådsforum med företrädare för de nationella minoriteterna i syfte att undersöka vilka behov och förutsättningar som finns avseende att inhämta data kring de nationella minoriteternas hälsosituation samt vilka metoder som i sådana fall skulle kunna vara lämpliga för respektive grupp. 

Rapporten ska vara inlämnad 1 november 2013. 

- Två månader innan rapporten ska vara inlämnad så kontaktas vi för samråd, det är oacceptabelt. Statens folkhälsoinstitution har inte förstått att nationella minoriter och urfolk, såsom samerna är, har olika behov och förutsättningar. Det är ingen homogen grupp, säger Maja Mella, verksamhetsledare i Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset. 

De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer (som även är ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista