Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande, menar att de behöver se över rutirna för att få en gemensam syn på saken. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sveriges Radio Sameradion
SÁMEDIGGI/ SAMETINGET

Håkan Jonsson: "Det ger fel signaler till de samiska slöjdarna"

1:49 min

Sametingets köpte in och gav bort fabrikstillverkade kåsor. Jubileumsgåvorna till gästerna kostade närmare 104 000 kronor och bestod av fabriksgjorda kåsor från ett svenskt bolag.

Enligt Mattias Åhrén, folkrättsjurist är kåsorna en kopiering av den samiska kulturen och att Sametinget köper in dem rimmar inte väl.

- Att Sametinget stöder deras verksamhet genom att köpa deras produkter är ju minst sagt anmärkningsvärt.

Mattias Åhrén berättar att det idag finns ett folkrättssystem som säger att urfolken har rätt att kontrollera sin egen kultur och att utomstående inte får kopiera det som direkt hör till kulturen utan samtycke.

- Så det här som det svenska företaget ägnar sig åt strider mot internationell rätt, säger Mattias Åhrén.

Kopiering av urfolks kulturer är inget som är unikt i Sverige och förekommer på alla ställen där det finns urfolk berättar Åhrén. Därför har EU de senaste 10-15 åren arbetat intensivt för att få stopp på detta.

- Det kommer regler som säger att så här får man inte göra, så det här svenska företaget kommer säkert att få upphöra med sin verksamhet relativt snart. Men det är ju ironiskt att de kommer att överleva ett tag till på grund av att Sametinget köper deras produkter, säger Mattias Åhrén.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson tycker även han att inköpet av kåsorna skickar ut fel signaler och med tanke på Sametingets ansträngda ekonomi och gåvornas karaktär menar han att man lika gärna kunde ha låtit bli jubileumsgåvorna.

- Att ge bort såna här industrialiserade kåsor ger ju också lite fel signaler inte minst för slöjdarna som lever i vad man kan säga en svår sits. Det är en avvägningsfråga, i det här läget hade det varit bättre om man bara nöjt sig med middagen, säger Håkan Jonsson.

Jonsson säger att inköpet av kåsan kommer att stå föremål för diskussion och eventuellt kommer en policy tas fram för liknande ärenden.

- Jag tror att det är bra att vi ser över rutinerna så att åtminstone vi har en gemensam syn över hur sådant här ska skötas, säger Håkan Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista