Från Esrange skjuts det idag upp både forskningsraketer och ballonger. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Giron/ Kiruna

Esrange vill skicka upp satelliter i framtiden

Rymdraketbasen Esrange utanför Kiruna behöver moderniseras. Det finns också en ambition att i framtiden skicka upp satelliter som blir kvar i en bana runt jorden.

– Vi tittar på möjligheterna att modernisera och uppgradera Esrange. Vi vet ju alla att kommunikationer, transporter av uppgifter med datakablar och sådana saker är sådant som förändras över tid. Det handlar också om att hela anläggningen är byggd för 40-50 år sedan och där finns många saker att göra, säger Anders Jörle som är chef för samhällskontakter på rymdbolaget SSC.

Från Esrange skickas det iväg både forskningsraketer och ballonger. Just nu tittar man också närmare på om det i framtiden går att skicka upp satelliter.

Men då krävs det pengar.

– Sedan måste vi veta att det finns en efterfrågan på att genomföra den typen av satellituppskjutningar. Det tror vi är möjligt för det finns ingen annan plats i Europa som kan skjuta upp satelliter. Här har Esrange en unik möjlighet, säger Anders Jörle till P4 Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista