1 av 3
Carmen Blanco Valer bodde i Chile vid militärkuppen 1973. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
2 av 3
La Moneda Palace bombas i militärkuppen 1973. Foto: AP Photo
3 av 3
Carmen Blanco Valer och Silvia Leiva Gomez med en mapucheflagga vid demonstration i Stockholm. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Chile

40 år efter kuppen - urfolken starkare än någonsin

Urfolken förtrycktes under militärregimen, men förberedde ett motstånd med hjälp av kyrkan. Idag är det fyrtio år sedan statskuppen i Chile.

1973 befinner sig Carmen Blanco Valer i Chile. Hon tillhör quechuafolket och har kommit från Peru som politisk flykting. Men den 11 september samma år genomförs en militärkupp och general Augusto Pinochet tillsätts som president.

Sjutton år av militärdiktatur följer och urfolken får lida mycket under regimen, berättar Blanco Valer.

– Varken godsägarna eller armén brydde sig om att fängsla dem utan de dödade dem direkt. Många gånger hemma hos dem också, inför ögonen på deras barn och fruar.

Men redan under det fascistiska styret börjar urfolken organisera sig i hemlighet och man får stöd från oväntat håll.

– Under täckmantel av kyrkomöten kunde de organisera sig. Efter kuppen kan man se en etnisk rörelse växa fram.

Idag lever urfolksrörelsen i Chile men såren från kuppen är långt ifrån läkta, menar Blanco Valer.

– Chiles kupp banade ju väg för det nyliberala experimentlandet Chile, där man säljer ut allt som är gemensamt. Det är kanske det absolut värsta arvet vi har från kuppen.

Också det som händer i Sápmi idag är till viss del en effekt av maktövertagandet för 40 år sedan, anser Carmen Blanco Valer.

– Det som drabbar Kallak är också ett resultat av den här nyliberala expansionen. Man ser att det handlar inte om nationaliteter utan om strukturer, globala strukturer som försöker utplåna oss.

Hör hela historien

Om kuppen i Chile 1973, om hur pappan undkom dödsstraff i Peru och kom till Sverige med hjälp av Svarta nejlikan, om urfolksrörelsens framväxt och om arvet från militärjuntan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista