RUOŦŦA/ SVERIGE

Fler elever ska få läsa sitt modersmål

Kravet på förkunskaper för att få modersmålsundervisning i skolan för de fem nationella minoritetsspråken, ska tas bort. Det innebär att finska, samiska, meänkieli, romani chib och jiddisch kommer att kunna läsas som nybörjarspråk i grundskolan.

Elever som tillhör någon av de fem nationella minoritetsspråken, måste för att få läsa sitt modersmål  som hemspråk i skolan idag, redan ha grundläggande kunskaper i språket för att få läsa. Det vill regeringen nu ändra på. 

- Det är väldigt glädjande att vi har nått fram med att avskaffa kravet på grundläggande kunskaper för att en elev ska få läsa minoritetsspråk. Nu kan vi på allvar möta det intresse som finns bland minoriteterna för att återta sina språk, säger integrationsminister Erik Ullenhag i ett pressmeddelande.

I den kommande budgetpropositionen kommer 2 miljoner att avsättas för att Skolverket ska kunna ta fram kursplaner för nybörjarnivå för de fem språken. En ändring av skollagen beräknas träda i kraft den 1 juli 2015. För 2015 avsätts 5 miljoner kronor och från och med 2016 avsätts 9 miljoner kronor årligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista