Turistbranschen i norr ifrågasätter regeringens mineralpolitik

Svenska turistföreningen uttalar sig nu tillsammans med flertalet turismföretag i Lappland om regeringens mineralpolitik. I en skrivelse menar de att den är ett hinder för både den svenska turistnäringen och rennäringen. 

Den senaste tiden har konflikter kring provbrytningen i Kallak utanför Jokkmokk och även regeringens beslut om tillstånd för en gruva i Rönnbäck utanför Tärnaby skapat rubriker. Nu ifrågasätter Svenska turistföreningen och flertalet turismföretag regeringens mineralpolitik.

De menar att det är den orörda naturen och den samiska kulturen som lockar utländska turister till Sverige. Natur- och ekoturismföretag möjliggör arbetstillfällen i glesbygden och de behöver känna trygghet för att våga satsa. ” Ska vi våga satsa, måste även turism-företagare ha en trygghet i att oförstörd natur eller en unik samisk kultur finns kvar och inte några år senare har ersatts av en miljöfarlig gruva eller ett gigantiskt dagbrott.”  skriver de i skrivelsen.

Den liberala svenska minerallagstiftningen gör att både turismen och renskötseln kommer på undantag, menar de. Detta eftersom de idag oförstörda naturområdena inte med säkerhet kommer att finnas kvar om 5-10 år.

Vidare skriver de att de inte säger nej till alla gruvor, varken befintliga eller nya där parterna är överens. Det viktiga är att det finns en respekt och dialog mellan gruvdrift, besöks- och rennäring.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista