Sverige

Fler barn ska få möjlighet till modersmålsundervisning

1:33 min

Samiska barn som vill ha modersmålsundervisning ska inte längre behöva visa att de har kunskaper i språket.

Göran Fjällborg i Eskilstuna är glad att regeringen har beslutat ta bort kravet om grundkunskaper,  innan hans son fick modersmålsundervisning fick han genomgå ett test- något som Fjällborg upplevde som diskriminerande. 

- Det var ju väldigt kränkande för att vi ville ju till varje pris ha modersmålsundervisning för honom, så att vi gick med på det. Sen ändrades förutsättningarna för språktestet när vi väl var på plats och sättet det gick tillväga på var väldigt kränkande och vi upplevde att vi blev ifrågasatta, säger Göran Fjällborg.

Görans Fjällborgs son fick sätta sig ensam i ett rum med både lärare och rektor för att visa hur mycket samiska han kunde. Något som förde Fjällborgs tankar tillbaks till hans far- som fick sin samiska identitet ifrågasatt och nekades sitt språk.

-När jag ser att min son får samma behandling så funderar man ju på, ska det aldrig ta slut, säger Göran Fjällborg.

Nybörjare i alla minoritetsspråk ska nu ges möjlighet att få modersmålsundervisning och en ny kursplan för dem ska tas fram av skolverket, , det föreslår regeringen för att stärka språken. Göran Fjällborg tycker att förslaget redan är en självklarhet.

- Vi samer är ett folk och vi har rätt till vårt eget språk, det här är ingen allmosa eller en gåva som ges till oss från regeringen, utan det här är helt enkelt att man slår fast något som vi faktiskt redan har rätt till, säger Göran Fjällborg.

Under hösten kommer regeringen att remittera ett förslag till ändring av skollagen. Lagen väntas träda i kraft 1 juli 2015.

- däremot kan man ju fundera på varför det ska dröja ändå till 2015, på det sättet utesluter man ju en hel del barn som inte hinner med i den vevan, säger Göran Fjällborg.

Efter lagändringen kommer fler barn ges möjlighet till modersmålsundervisning- ifjol fick endast hälften av de som ansökt undervisnig. Fjällborg son har nu samiska i skolan men efter att själv fått kämpa för att nå dit och varit den som ordnat lärare till sonen  tycker han att regeringen ännu har en hel del att arbeta med

- Det är en början men för det första är en väldig lärarbrist, men framförallt att man uppvärderar undervisningen och att det inte är någonting man ska lägga in om det får plats, det är en viktig del, lika viktigt som något annat ämne i skolan, säger  Göran Fjällborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista