Sápmi

Kursdeltagare gjorde Kallak-aktion i Uppsala

2:10 min

Elever vid kursen "Miljörättvisa i Sverige och Anderna" hade samlats i Jokkmokk i studiesyfte. Kursdeltagare vid Färnebo Folkhögskola Katarina Folkesson och Maria Tranvik säger att gruvfrågan är mycket större än fallet Kallak och att det berör hela Sverige, även kursens slutdestination Anderna.

- Det berör hela Sverige och hela miljöfrågan i sig, hela gruvfrågan över hela världen, och vi kommer att koppla det ännu mer till hur det ser ut i Anderna. Speciellt då eftersom vi kommer att åka dit i vinter, säger Katarina Folkesson.

- Jag har vetat om Kallak ganska länge, i ett år ungefär och varit ganska insatt. Men det blir en helt annan grej när man sätter sig ner och pratar med de människorna som det handlar om.

- Jag är med i Fältbiologerna och genom det fick jag reda på Ojnareskogen på Gotland och så åkte jag dit och bodde där i ett halvår. Sen fick jag höra om Kallak och då åkte jag dit i februari. Nu har jag varit insatt i mineralpolitiken i två år, säger Maria Tranvik.

Ni var initiativtagare till aktionen på Stora Torget i Uppsala, vill ni berätta om det, hur började det?
- Det började med att vi var irriterade över att frågan om Kallak bara uppmärksammades där det faktiskt hände i Kallak. Vi bor ganska nära Uppsala så då tog vi oss dit och gjorde en egen prospektering av Stora Torget i Uppsala för att uppmärksamma och för att informera folk om vad som händer, säger Katarina Folkesson.

Hur reagerade folk när ni gjorde det här?
- Det var jättemånga som stannade och pratade med oss, och vi hade då spärrat av ett område, så att det nästan var lite omöjligt att komma förbi utan att komma i kontakt med oss, säger Maria Tranvik.

- Många sa, jaha Kallak vad intressant. De visste inte riktigt vad som hände där, men de vill ändå veta mer. Jag tror det är jättebra med personlig kontakt, det blir så lätt att man bara skippar det ifall det bara är en liten notis i tidningen, säger Maria Tranvik.

Reporter: Ida Stigzelius
Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista