Sture Åhrén, Ohredahke sameby. Foto: Sveriges Radio Sameradion
OHREDAHKE

Sameby går till domstol om de inte får 22 miljoner i rovdjursersättningar

5:41 min

Ohredahke sameby kräver att staten betalar ut 22 miljoner i uteblivna rovdjursersättningar till samebyn. Summan baseras på rovdjursskador som samebyn inte anser sig ha fått ersättning för. Om staten inte går med på kravet så kommer samebyn att gå till domstol. Miljöminister Lena Ek vill i nuläget inte kommentera kravet.

Ohredahke sameby har idag skickat ett brev till regeringen innehållandes detaljerade uträkningar vad gäller rovdjursskadornas effekter på samebyn. Åren 2004-2012 har statens rovdjurspolitik orsakat skador för över 22 miljoner som samebyn inte anser sig ha fått ersättning för.

 – Jag har ju alltid vetat att staten utger betydligt mindre i rovdjursersättning till samebyn än vad den verkliga skadan uppgår till, säger Sture Åhrén, ordförande i Ohredahke sameby.

År för år lägger samebyn fram statistik som belägg för sitt krav. Statistiken grundas bland annat på renantal, rovdjursantal, rovdjursersättningar, slaktvikter och köttpriser. I brevet till regeringen skriver samebyn att 40 procent av samebyns renar faller offer för rovdjuren varje år.

 – När man nu beräknar skadan och får den svart på vitt i pränt blir man chockad, inte underligt att flera av samebyns medlemmar går på knäna ekonomiskt.

Ohredahke sameby har också en färdig stämningsansökan liggande, med adress Gällivare tingsrätt.

 – Stämningsansökan är inte inlämnad utan vi vill ge staten en chans att svara, därefter tar vi beslut om att lämna in stämningsansökan, säger juristen Mattias Åhrén som är medlem i Ohredahke sameby.

Ohredahke sameby i Jämtland har de senaste åren haft stora problem med rovdjursskador. I våras attackerades en av renskötarna i samebyn av en björn.

Miljöminister Lena Ek presenterade idag regeringens rovdjursproposition, där det föreslås en kraftig minskning av rovdjursstammarna inom renskötselområdet. Hon berättar att även rovdjursersättningssystemet i förlängningen kan komma att förändras men att det inte är något man går in i detalj på nu.

Det brev som Ohredahke sameby idag skickat till regeringen vill hon inte kommentera men hon säger att hennes år som miljöminister har gjort henne medveten om rovdjursproblematiken.

 – Jag förstår att det många gånger är bekymmersamt, naturligtvis och det är just därför vi har tittat på ersättningsfrågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista