Foto: Jonas Ekströmer/ Scanpix

Regeringen föreslår kraftigt minskade rovdjursstammar i renskötselområdet

En sameby ska endast behöva tolerera att tio procent av byns renar rivs under ett år.
Det föreslår regeringen i sin rovdjursproposition.
Det innebär att alla fem stora rovdjursstammar måste reduceras kraftigt.

Idag presenterade miljöminister Lena Ek regeringens rovdjurspolitik för de kommande åren.
För rennäringen är den största nyheten att en toleransnivå på tio procent införs.
- Det  här bygger på underlag från våra utredningar och de rapporter vi har och den dialog vi har fört. Vi tror det här ska funka, säger Lena Ek.

Toleransnivåer är helt i linje med vad både Svenska samernas riksförbund, SSR, och Sametinget ser som de viktigaste åtgärderna för minska skadorna på rennäringen.

Idag rivs uppskattningsvis uppemot 70 000 renar av rovdjur årligen vilket motsvarar 25 procent av renstammen. En toleransnivå på tio procent skulle mer än halvera skadorna på rennäringen.

Men både SSR och Sametinget har krävt en toleransnivå på fem procent – något Lena Ek kommenterar så här:
- Det här är en sammanvägning av det underlag vi har.

Det här innebär att alla fem stora rovdjur måste minska i antal – björnstammen ska mer än halveras menar regeringen, från dagens nivå om ca 3300 ända ner till 1100 individer.

Vargen ska ner från dagens 350 till 170-270, lodjuret ska minskas ner från dagens 1650 till minst 700, järven ska reduceras från 750 till 500 och 50 häckande kungsörnspar måste bort.

– Jag är oerhört besviken. Regeringen öppnar i värsta fall för en jakt på över 200 vargar i vinter. Det tar politiken tillbaka till ruta ett och raserar det sköra samförstånd som vargkommittén byggde upp, säger Mikael Karlsson ordförande för Naturskyddsföreningen.

Regeringen vill att reduceringen av lo, järv och björn i första hand ska ske i de områden där skadorna på rennäringen är som störst.

Vidare ger regeringen länsstyrelserna, Sametinget och samebyarna i uppdrag att arbeta med ett förvaltningsverkyg för bättre samexistens mellan rennäringen och rovjuren.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".