Om man röstar i vallokal behöver man inte röstsedeln, utan det går bra med vanligt ID-kort. Foto: Anna Jutehammar / P4 Gotland
Svenska kyrkan

Klockorna ringer till val

"Vi är mot uran och gruvbrytning"
3:15 min

På söndag hålls val till Svenska kyrkan. Partiet Samernas Väl, som upplevde både katastrofval och succé förra valet, hoppas på fler röster i år.

I Luleå stift, som är Sveriges nordligaste, ställer elva grupper upp till val. En av dem är jokkmokksbaserade Samernas Väl, som har haft stora framgångar i församlingsvalet - men som inte ens har kommit upp i en procent av rösterna på stiftsnivå.  

Bitte Päiviö Nygård är förstanamn på deras lista och hon tycker det är viktigt att lyfta de samiska frågorna, både inom och utanför kyrkorummet.

– Vi är mot uran och gruvbrytning, vi tycker också att samisk konfirmation är viktig och vi vill behålla den, säger Päiviö Nygård. Kyrkan äger mycket skog och vi vill att man tar hänsyn till samiska intressen, att vi får vara med där och samverka, fortsätter hon.

I hemförsamlingen Jokkmokk kammade Samernas Väl hem en fjärdedel av rösterna i det senaste valet men i stiftet har man bara lyckats få ihop en enda procent av rösterna, vilket har inneburit att man har blivit utan mandat.

– I och med att vi är ett parti i Jokkmokk så är vi kanske inte lika kända i stiftet. 

Det parti som istället har dominerat stiftets politiska arbete är Socialdemokraterna, som vid det senaste valet nådde upp till 45% av rösterna. Maria Johansson Berg är partiets förstanamn i stiftet och hon vill jobba för att kyrkan ska finnas kvar på landsbygden.

– Församlingarna finns ju ofta med verksamhet på alla små orter där det nästan inte finns någon annan service kvar idag. Om annan verksamhet läggs ner är det ju extra viktigt att vi ser till att finnas kvar överallt.

En annan viktig fråga för Socialdemokraterna är jämställdheten inom kyrkan, men också att kyrkan ska ha fler aktiviteter än gudstjänsten, säger Johansson Berg. 

– Det kan falla alla i smaken. Man kan få vara med och plantera blommor, måla, sköta webbsidan, läsa siffror till bokslutet. Alla yrkesområden och alla intresseområden kan rymmas där. Just det här att öppna upp verksamheten mot alla medlemmar eftersom det idag är så väldigt få som är aktiva. Jag tycker kyrkan ska prioritera mer av den verksamhet som kan vara till för alla och att resurserna ska gå till alla, så att man behåller medlemsmotivet. I norr har vi faktiskt 80 procent medlemmar av befolkningen och det är helt fantastiskt!

Båda är dock överens om att man måste höja valdeltagandet. Vid det senaste valet röstade bara tolv procent av kyrkans medlemmar. 

– Vi vet ju att valdeltagandet inom kyrkan är väldigt lågt, säger Bitte Päiviö Nygård. Vi får hoppas att det går lika bra som det gjorde sist inom församlingen. I stiftet är det svårt att veta, det hade varit roligt om vi tog oss in där också. 

Allt färre röstar i kyrkovalet

Det finns en nedåtgående trend när det gäller själva valdeltagandet bland medlemmarna. Foto: Scanpix.

Den 15 september är det dags för kyrkoval. I år är cirka 5,5 miljoner av Svenska kyrkans medlemmar röstberättigade, men antalet sjunker för varje val.

Kyrkovalet i siffror

  • Söndagen den 15 september hålls kyrkoval i Sverige.
  • Den som har fyllt 16 år senast på valdagen och är medlem i Svenska kyrkan för rösta.
  • Man röstar i tre val: Till församlingen på lokal nivå, till stiftet på regional nivå och till kyrkomötet på riksnivå.
  • De två nordligaste stiften är Luleå stift (som omfattar Västerbottens och Norrbottens län) och Härnösands stift (som omfattar Jämtlands och Västernorrlands län)
  • 78 % av befolkningen i Luleå och Härnösands stift är medlemmar i Svenska kyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".