Högsta bergstoppen fortsätter krympa

Sydtoppen på Kebnekaise, som är Sveriges högsta bergstopp, krymper i en rasande fart och kan snart vara lägre än nordtoppen. Bara sedan senaste mätningen i början av augusti har sydtoppens höjd minskat med cirka en meter.

Sydtoppen är nu med sina 2 099 meter bara 2,7 meter högre än nordtoppen som är 2 096,3 meter, enligt Stockholms universitets forskningsstation Tarfala.

Nordtoppen är fast berg medan Kebnekaises sydtopp utgörs av en liten glaciär som minskat i höjd med i genomsnitt en meter per år de senaste 18 åren.

"Det är svårt att sia om när nordtoppen blir Sveriges högsta topp för första gången, det beror på framtida vinter- och sommarväder", säger Gunhild Rosqvist, föreståndare för Tarfala, i ett pressmeddelande.(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista