Torkel Stinnerbom, ordförande i rennäringsnämnden. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sveriges Radio Sameradion
Sápmi

Välkommet besked för rennäringen

"Det var inte den toleransnivå som vi hade begärt men.."
1:51 min

Från rennäringshåll välkomnas förslaget om att rovdjur inte får riva mer än tio procent av renarna.

Regeringen föreslår i sin rovdjursproposition att rovdjuren får riva max tio procent av en samebys renantal.  

Att regeringen föreslår att införa en toleransnivå är ett glädjande besked för både Samernas Riksförbund och Sametingets rennäringsnämnd - även fast det inte riktigt når till deras krav på max fem procents förluster.

- Om man nu ska säga glädjande,  med den var ju bra att det fanns med en toleransnivå. Nu var det inte den toleransnivå som vi hade begärt, men det är i alla fall glädjande att den finns med, säger Samelandspartiets Torkel Stinnerbom och ordförande i rennäringsnämnden.

- Det känns skönt att regeringen har lyssnat och utställer ett tak på hur stora skadorna får bli för rennäringen. SSR har ju ett landsmötesbeslut som säger fem procent, så fullt nöjda är vi ju inte, säger Jenny Wik, SSR.

Stinnerbom ser nu fram emot en desarmering av rovdjurstammarna då han anser att de river långt över tio procent.

- Om man nu ska få till en toleransnivå så måste, om det nu går igenom,  åtgärder redan vidtas i vinter, säger Torkel Stinnerbom.

Stinnerbom ser positivt på det förvaltningsverktyg som regeringen föreslår att Sametinget och samebyarna fortsätter arbetet med. 

Tror ni att man få ett sådant reellt inflytande?

Ja, ska det fungera måste man ha ett reellt inflytande, det är ju samebyarna som kommer att få göra det största jobbet och det innebär ju också att man måste ge samebyarna reellt inflytande, säger Torkel Stinnerbom.

 - Ja, nu tror jag att det här måste sätta sig lite och se hur de har tänkt jobba med det här förvaltningsverktyget, som de också föreslår, så att vi landar där. Men vi kommer att fortsätta vårt arbete för det finns ju en del saker i propositionen där man inte har tagit hänsyn och lyssnat vad vi och andra har sagt. Bland annat är det kostnaden för skyddsjakt som staten menar ska ligga på individen i första hand, säger Jenny Wik Karlsson.

Regeringen föreslår kraftigt minskade rovdjursstammar i renskötselområdet

Foto: Jonas Ekströmer/ Scanpix

En sameby ska endast behöva tolerera att tio procent av byns renar rivs under ett år, det föreslår regeringen i sin rovdjursproposition. Det innebär att alla fem stora rovdjursstammar måste reduceras kraftigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".