Jämtland

Inga förslag på samiska namn längs E45

Trafikverket begärde samiska namn av lantmäteriets ortsnamnsavdelning för att kunna göra vägskyltar längs väg E45 i Jämtland. Men lantmäteriet hade inga namn att komma med. 

Det enda svar lantmäteriet kunde ge Trafikverket var att det samisk namnet för Sveg kunde vara Sväjga efter en tidigare rekommendation, men att den rekommendationen dragits tillbaka. I övrigt meddelade de att de inte hade några förslag för de 49 begärda platserna och vattendragen. 

- Vi har inte fått in några förslag från Institutet för språk och folkminnen eller Sametingets sydsamiska språkkonsulent som är våra remissinstanser, säger Lennart Dehlin som är utredare på Lantmäteriet, till SVT Jämtlandsnytt.

Inte heller från kommunerna har Lantmäteriet fått in några namnförslag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".