1 av 2
I Kiruna stadshus när nya stadshuset valdes. Kristallen stod för det vinnande bidraget. Foto: Anne Marit Pentha Päiviö SVT Sápmi
2 av 2
Kirunas nya stadshus Kristallen. Foto/animation: Sveriges Arkitekter

Kristallen blir Kirunas nya stadshus

För drygt en timme sen stod det klart att vinnare av Kiruna stadshus är Kristallen som är bidraget från arkitektbyrån Henning Larsen. Klocktornet från nuvarande stadshuset ska finnas med som en del av det nya.

Kiruna kommun jobbar tillsammans med en arkitektbyrå med att ta fram en ny stadsplan och Kiruna stadshus blir det första huset som byggs i nya centrum.

När nya stadshuset står klart ska det även finnas nya grönområden och torgytor kring nya centrum. Det här är enligt Kiruna kommun en viktig del av Kirunas stadsflytt och stadshuset väntas slå upp dörrarna i oktober 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista