Teaterföreningen kritisk mot val av projektledare

1:37 min

Sametingets projekt för utveckling av samisk scenkonst får nu kritik. Det är Samiska teaterförbundet (STS) som i en skrivelse ifrågasätter anställningen av projektledare. Personen kommer nyligen från en konfliktfylld relation med Giron Sámi Teáhter och STS befarar att projektledarens jobb kan komma att påverkas av det.

Sametinget har genom kulturnämnden startat ett projekt med syfte att undersöka den samiska scenkonsten och se hur den kan utvecklas i framtiden. Arbetet och slutrapporten kommer att ligga till grund för kommande bidragsfördelning till bland annat samiska teatrar.

Men Samiska teaterföreningen är kritisk till valet av projektledare, eftersom denne varit i tvist med Giron Sámi Teáhter i samband med att personen blev uppsagd från sitt jobb där.

I ett brev till Sametinget skriver STS att man befarar att "förhållandet påverkar projektledarens habilitet vid behandling av frågor som rör teatern." Vidare så vill STS veta vilken politisk vikt det kommer att läggas vid den slutrapport som projektledaren ska redovisa.

STS avslutar sitt brev med att föreningen förväntar sig en skriftlig kommunikation med Sametinget i "denna viktiga kulturpolitiska fråga".   

Kulturnämndens ordförande Karin Mannela säger sig inte förstå kritiken.

 – Det här görs inom de helt normala spelreglerna, utifrån kvalifikationer och kompetens innanför opmrådet.

Mannela påtalar också att projektet är helt frikopplat från Giron Sámi Teáhter och drivs helt i Sametingets regi.

 – Vi står här och har 5,5 miljoner, vad vill samevärlden att vi ska göra, vad vill scenkonsten?

Kulturnämnden kommer att behandla STS skrivelse under kommande möte den 1 oktober, men Karin Mannela menar att det endast handlar om formalia.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista