Chile

Boliden stäms för giftdumpning

Boliden: Ansvaret ligger hos de chilenska myndigheterna"
1:50 min

Det svenska gruvbolaget Boliden stäms på 90 miljoner kronor av 707 bybor i Polygono i Chile för de skador de fått sedan företaget dumpat stora mängder giftigt avfall i området för 29 år sedan.

Boliden betalade 1985 ett chilenskt bolag för att bli av med avfallet, skriver Dagens Nyheter. Massorna lämnades helt öppet i naturen och tusentals drabbades av förgiftning.

Många människor har blivit arsenikförgiftade av det giftiga gruvslam från Skelleftehamn som Boliden dumpade i Polygono i Chile för nästan 30 år sedan.  707 invånare stämmer nu bolaget. Många lider av sjukdomar som cancer, värk i leder och skelett. De flesta av dem är barn.

Boliden har hävdat att svenska myndigheter hade godkänt exporten av slammet men enligt stämningsansökan fanns inget tillstånd utan länsstyrelsen och Naturvårdsverket hade beslutat att gruvslammet skulle inneslutas inne på Bolidens område.

Chilenska myndigheter och de drabbade har flera gånger vädjat till både Boliden och svenska regeringen om att få stöd till hjälp till dom sjuka och få marken sanerad - utan resultat.

Ekot/ TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".