Maria Sjaunja Persson och Margit Lundberg, lärare på Sameskolan i Tärnaby. Foto: Pia Sjögren/ Sveriges Radio
Sápmi

Sameskolstyrelsen undersöker samisk språkkompetens på sameskolorna

"Det lärarna behöver är kompetensutveckling"
2:23 min

Just nu undersöker Sameskolstyrelsen hur det ser ut med samisk språkkompetens hos lärarna runt om på sameskolorna.

 I Tärnaby sker nästan all undervisning, utanför språklektionerna, på svenska.

Att det talas och hörs så lite, eller ingen, samiska utanför skolan, gör det förstås inte lättare, säger lärarna Maria Sjaunja Persson och Margit Lundberg.

När  läraren Margit tänker efter snabbt kommer hon på bara den samiska bokbussen, som kommer över från norsk sida, som samiskspråkig situation utanför skolan,  förutom en del skyltar. Storuman är ju samiska förvaltningskommun.

Att fler och fler barn och vuxna förstår både nord- och sydsamiska blir något positivt för kollegan Maria Sjaunja Persson, lärare på sameskolan i Tärnaby .

Lärarna behöver kompetensutveckling! är Margit och Maria överens om, var och en efter nivå och behov. För att själva förkovra sig har de satt egna mål.

Enligt sameskolchefen är skolan i Karesuando är nästan helt samiskspråkig, andra jobbar med att ha en dag i veckan med alla undervisning på samiska. Björn Hedlund menar också att det är viktigt att stötta föräldrar och att få igång samiskan också utanför skolorna.

Maria Sjaunja Persson är positiv till undersökningen som görs nu.

Reporter Pia Sjögren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".